Tekst: Solveig Mikkelsensolveig.mikkelsen@khrono.no

Publisert 17.11.2024 – 19:16 Sist oppdatert 19.11.2024 – 11:49

Cecilia Salinas sier hun elsker forskning. Samtidig har hun kjent på alle kravene som stilles for å gjøre det bra i akademia. Postdoktoren er 45 år og går fra den ene midlertidige stillinga til den andre. 

— Der er et press på å produsere. Jeg driver i perioder rovdrift på meg selv. Det er veldig få jobber og vi må bare stå på i en knallhard konkurranse, forteller postdoktoren ved Universitetet i Oslo. 

Forsker på emosjonelt arbeid

Erfaringene til Salinas stemmer godt overens med ny forskning. Tale Steen-Johnsen, Irene Trysnes og May-Linda Magnussen har nylig publisert en forskningsartikkel om emosjonelt arbeid i et nyliberalt universitet preget av konkurranse og målemetoder. Artikkelen er en del av et større forskningsprosjekt FEMPROF, som undersøker hva som hindrer likestilling og mangfold i akademia (se faktaboks). 

FAKTA

Emosjonelt arbeid

I den publiserte artikkelen intervjuet forskerne sju kvinnelige akademikere som er fast ansatt i et middels stort universitet. Det har hatt universitetsstatus bare i noen få år. Universitetet er kjent for å ha høye forventninger for å få tilfredse studenter, og bruker indikatorer for å måle karriereutvikling. Kvinnene i forskningsartikkelen hadde vært sykmeldt og ble intervjuet om perioden før og etter sykmelding. 

— Vi trekker på internasjonal forskning som er opptatt av å tematisere hva som skjer med vårt indre følelsesliv i et nyliberalt akademia, sier Steen-Johnsen, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

Kravene fra slike nyliberale universiteter handler om å være produktive, ha kontroll, være lovende, ovenpå og engasjert, ifølge Steen-Johnsen. 

— Da blir det viktig å opptre i tråd med disse kravene og skjule hvordan kvinnelige akademikere egentlig har det. 

LES HELE ARTIKKELEN HER:

https://www.khrono.no/kvinner-skjuler-hvor-toft-de-har-det-pa-jobb-etter-sykdom-jeg-lukket-dora-pa-kontoret-og-grat/917433